dış gebelik

1469

insanın geçmiş acısı üzerine yazması çok zor. kaçtır açıp açıp kapatıyorum bu başlığı.

2005’te planlayarak hamile kalmıştım. test yapıldı, doktora gidildi.. doktor dedi ki haftaya kese gözükür. haftaya oldu, yine gittik. dedi ki gözükmüyor hala, geç düştüğü de oluyor rahme ama hazırlıklı olun dış gebelik de olabilir. günlerden pazartesiydi, cumaya randevu aldık. cuma sabahı hazırlanırken kan geldi. randevu saatini beklemeden hastaneye koştuk. dış gebelik dediler. bir ilaç verdiler bebek düşsün diye. yatırdılar beni hastaneye. düşmedi. ömrümün en üzgün zamanlarıydı. hiçbir mantığı olmadan “düşmüyor direniyor bebeğim” diye düşünüyordum. sanki rahim dışında büyümesi ihtimali varmış gibi.

bir hafta sonra baktılar ki düşmüyor ameliyat ettiler. dış yara iyileşti, içimdeki yara yıllar oldu duruyor.

döllenen yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması durumudur. dış gebelikte döllenen yumurta çoğunlukla tüplerde tutunur ama ender olarak yumurtalık, karın boşluğu gibi yerlere de tutunması sözkonusu olabilir. ektopik gebelik olarak da bilinir.

ikinci tüp bebek denememde dış gebelik yaşamıştım, sevimsiz ve zor bir süreç. gebelik materyali doktor takibi ile kendi kendine yokolduğu için ameliyat olmak zorunda kalmamam bir şans. bunun yanısıra gebelik materyalinin kendi kendine yokolmadığı durumlarda önce ilaç tedavisi ile düşürmek, o da olmuyorsa gecikmeden ameliyat olmak gerekiyor, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum. ben tüp bebek tedavisinde dış gebelik yaşadığım için zaten sürekli doktor takibindeydim ve dış gebeliğin gözden kaçırılması ihtimali pek yoktu. ama doğal gebeliklerde son adet tarihine göre 6. hafta civarı gebelik kesesinin ve kalp atışının görülmesi ile dış gebelik ihtimalinin elimine edilmesi çok ama çok önemli.

tüp bebekte dış gebelik neden oldu derseniz; embriyo transferi – et esnasında doktor hatası sebebiyle mi oldu, yoksa tedavi sürecinde yoğun iş tempom sebebiyle vücudum bana bir oyun mu oynadı bilemiyorum..