duyuru

2415

Doğuştan Engelli Çocukları, Hayata Kazandıran Teknoloji Türkiye’de

Türkiye’de ilk defa kullanılacak Göz Kontrolü Teknolojisi, doğuştan engelli

çocuklara yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Hareket kabiliyetini kısmi veya

tamamen yitirmiş hastalar için umut ışığı olan teknoloji, hastaların sadece göz

hareketleriyle iletişim kurmalarını sağlıyor.

Göz Kontrol Teknolojisi doğuştan engelli çocuklara hayatı öğretiyor. Doğuştan engelli çocuk, dünyayı ve iletişim kurmayı bu teknoloji sayesinde öğrenip, iletişim yeteneğini geliştirebiliyor. Hayatında hiç iletişim kuramamış engelli çocuklar, Göz Kontrol Teknolojisi ile okuyup, yazabiliyor, diafon yardımıyla konuşabiliyor. Engelli çocuklar göz kontrol teknolojisi sayesinde bakılan alanlar üzerinde, mouse ve klavye ile yapabildikleri işlemlerin yanı sıra, Tobii Technology’nin sunduğu özel yazılımlar sayesinde, çeşitli komut ve uygulamaları kolayca seçebiliyor. Herhangi bir harekete ihtiyaç duymayan çocuklar, bilgisayar kullanıp müzik çalabiliyor, zihinsel gelişimleri için sembollerle zeka oyunları oynuyor, çizgi film izleyebiliyor, cep telefonuyla acil durum aramaları gerçekleştirebiliyor, cümle yazarak ya da belirli kelime gruplarını seçerek bilgisayar yardımı ile konuşabiliyor, TV kumandasını kontrol edebiliyor, acil durumlarda alarm verebiliyor ve gerekli kurumları arayabiliyor.

Göz Kontrol Teknolojisi öğrenim zorluğu çeken, zeka geriliği ya da benzeri mental problemler yaşayan çocuklar için de iletişim geliştirici ürünler olarak kullanılmasının yanı sıra ALS, Otizm, Rett Sendromu, Serebral Palsi, Ağır Romatizma hastalarına, Travmatik Beyin Hasarlarına, inme geçirenlere, Kısmi Felçlilere ve Omurilik Felçlilerine de umut ışığı oluyor.

Göz Kontrol Teknolojisi Tobii Technology’nin, Türkiye temsilciliğini yürüten Caretta Yazılım tarafından Türk kullanıcıların hizmetine sunuluyor.

şu sıra içinde bebek telsizleriyle alakalı bir duyuru bulunmakta olan fasilitemiz.

kılavuzda sık sık bakıyorum ben buraya belki yardımcı olacağım bişi olur, belki de bana bir derman. hiç belli olmaz valla.

eğitim sisteminin iyice garabetleşmesine, çocuklarımızın henüz gelişimi tamamlanmadan, alt yapısı hazırlanmamış bir sisteme sokulmasına, çocuklarımızın denek hayvanı olarak kullanılmasına itiraz ediyoruz. ve aileler tarafından başlatılan şu imza kampanyasını destekliyoruz:

http://imzakampanyam.com/ilkokul-icin-5bucuk-cok-erken-2-imza-kampanyasi

Değerli Cumhurbaşkanımız,

Değerli Başbakanımız,

Değerli Milli Eğitim Bakanımız,

Değerli Milletvekillerimiz,

Değerli Eğitimcilerimiz,

11.Nisan.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni eğitim yasası ile biz velileri endişelendiren birkaç noktaya tekrar dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Yeni yasayla 2012-2013 öğretim yılında ilkokul birinci sınıfa başlaması öngörülen 66-67-68 aylık çocukların (Eylül 2012 itibari ile ilkokula başlatılması planlanan Ocak-Şubat-Mart 2007 doğumlu çocuklar) anaokuluna, ilkokul hazırlığa (okul öncesi eğitime) alınmasının daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu çocuklarımızIn ilkokula başlatılmasının veli inisiyatifine bırakılmasını ve okul öncesi eğitim kurumlarına kabul edilmeleri için “fiziksel gelişim yetersizliği” şartının kaldırmasını talep ediyoruz.

Yeni yasa ve genelgeyle uyumlu olarak yaş aralıklarının aşağıdaki gibi düzenlenmesini talep ediyoruz.

54-65 ay arası “5 yaş”

42-53 ay arası “4 yaş”

30-41 ay arası “3 yaş” olarak tanımlanmalı ki, çocuklarımıza okul hayatına başlamaları için gerekli olan gelişimlerini sağlıklı olarak tamamlayabilsinler.

Yaş aralıkları bu şekilde tanımlandığı takdirde, okul öncesi eğitimin de zedelenmeyeceğine inanıyoruz.

4+4+4 sistemi ile lise eğitiminin zorunlu hale gelmesinin çok olumlu ve bugüne kadar geç kalınmış bir uygulama olduğunun farkındayız. Bununla birlikte, bu sistemde mesleklere yönlendirmenin yapılacağı ikinci 4 yıllık dilime (ortaokula) dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Eğitimcilerin ve akademisyenlerin de belirttiği gibi bu dilime denk gelen 9-13 yaş arası, meslek seçimi için çok erken bir dönemdir.

Dolayısıyla meslek seçimlerinin bu dönem sonrasına bırakılması gerek çocuklarımız için gerekse ülkemiz için daha yararlı ve verimli olacaktır. Bu sayede, üniversite hayatını tamamlamış olan bireyler, mecbur oldukları meslekleri değil sevdikleri meslekleri yapan bireyler olma yolunda daha emin adımlar atmış olacaklardır.

Kısacası, ikinci 4 yıllık eğitim döneminin meslek eğitimine ya da mesleklere yönlendirmeye ayrılmasını sakıncalı buluyoruz. Bunun yerine eğitim sisteminin ilk 8 yılı boyunca yaşam becerilerinin kazanılmasına odaklanmasının çocuklar arası eğitim eşitsizliğini en aza indireceği için, ülkemizin gelecekteki kalkınmasını sağlayacağına ve çocuklarımızın yurtdışındaki yaşıtları ile aynı kulvarda yarışabilmesine imkan kılacağına inanıyoruz.

Maddeler halinde açıklamaya çalıştığımız bu endişelerimizi anlayacağınıza ve bunları giderecek gerekli düzenlemeleri yapacağınıza inanıyoruz.

Saygılarımızla,

————————————————————————————-

Yukarıda bulunan “4+4+4 Eğitim yasası” ile ilgili çekincelerimi içeren bildirge, herhangi bir maddi çıkar beklentisi olmaksızın, tüm içeriğine sadık kalınmak ve herhangi bir değişiklik yapılmamak şartı ile, aynı endişeleri taşıyan ebeveynlerin ve kişilerin kullanıma açıktır.

Bu bildirge, alıntı yapılmaksızın bütünü ile ve içeriği hiçbir şekilde değiştirilmeden kullanılabilir.

Kullanıldığı zaman bildirge için kaynak gösterimi (www.dilimdenyaziyadusenler.com) zorunludur.

Bu bildirgeye destek olmak isteyenler;

http://www.imzakampanyam.com sitesinde açılmış olan “İlkokul için 5buçuk çok erken” imza kampanyasına katılarak,

Kaynak belirtmek koşulu ile blog/web sayfalarında yayınlayarak ve yayını destek için imza kampanyası sayfasına yönlendirerek,

Twitter, instagram gibi sosyal medya mecralarında da “#İlkokulİçin5bucukÇokErken” hashtagi ile kullanabilirler.

Bu bildirge, kanunlarla korunmakta olup yukarıda bahsi geçen kullanım koşullarına uymayanlar hakkında suç duyurusu yapılacaktır.

şu sıra içinde bir puset satılığa çıkmış diye duyduğumuz kılavuz içi aparatımız 🙂

aparat butonu altında birçok işimizi kolaylıkla halletmemizi sağlayacak, kılavuz içi dayanışma ve kaynaşmayı körükleyecek ve sadece yazarlarımıza özel kısım.

deneyin! her gün kontrol etmeden duramayacağız 🙂