ıspanak

1612

Yapıldığı gün tüketilmesi gereken bir besindir. Çünkü ıspanağın içerisindeki nitrat adı verilen madde beklediği zaman nitrite dönüşebiliyor. Nitrit  vücutta hemoglobin yapısını bozuyor ve bekleyen ıspanağı tüketen kişide kas güçsüzlüğü, halsizlik şeklinde bir zehirlenme belirtisi ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle ıspanağı kavurup birkaç gün sonrasında pişirmek Ya da buzluğa koymak kesinlikle önerilmiyor. Ertesi gün bile tüketilmemesi, pişer pişmez yenmesi tavsiye ediliyor. 

Küçük ağzına bile koymuyor, büyük sadece yumurtalı ıspanak yiyor (sadece yumurtasından). Eşim yumurtalı ıspanağın tamamınI Yiyebiliyor neyse ki 🙂 Pazardan özellikle kuru ıspanak (ıslatılmamışını) alıyorum. Daha uzun süre dayanıyor dolapta. Kavurduktan sonra bir kısmına yumurta kırıyorum bir kısmına da börek yapıyorum. 

Temizlemesi ayıklaması için harcanan suya yazık. Çocuklu hayatta uzun uzadıya yıka sirkeli suda beklet vaktim olmuyor maalesef. Migrostan dondurulmuş ıspanak alıyoruz. Bir iki kez Yıkadık mı mis gibi oluyor.  En çok ıspanaklı kek olarak tüketiyorlar.

son dönemde epeyce popüler olan ıspanak kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum açısından önemli bir kaynak. sindirim sistemine ve mideye de faydalı olan ıspanağın saymakla bitmeyecek kadar faydaları var. kışın vazgeçilmez sebzelerinden biri. gel gör ki yıkaması ve ayıklaması biraz meşakkatli. çocuklara yedirmek için farklı tarifler deniyoruz. (bkz : fırında ıspanak )