Doktorumuzdan öğrendiklerimiz ve deneyimlerimiz: Kışın uyurken oda ısısı 21 derecenin üstünde olmamalı, üstünüz kalın olsun gerekirse ama oda çok sıcak olmasın. Evi mümkün olduğunca havalandırmak lazım, temiz hava hastalıkların düşmanı. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, aşırı rüzgarlı olmadıkça hergün mutlaka dışarıda vakit geçirip temiz hava almak ve güneşlenmek lazım. Çocuğu lahana gibi sarıp sarmalamak yanlış, miniklerimizin metabolizması hızlı, kansızlık sorunu yoksa bizler kadar üşümüyorlar. Ayrıca, annelerimizden çocukken sık sık duyduğumuz “yalınayak dolaşma hasta olursun!” sözü hurafe, bırakın istiyorsa yaz kış yalınayak dolaşsın, nasıl alışırsa öyle gidiyor; hasta falan da olmuyor tam tersine daha güçlü oluyorlar.
- Enbaba
- Ayı kim çaldı
- ergo baby
- mati boom
- kutu oyunları
- glutensiz ürünler atölyesi
- micao
- Macca balık
- çocuk dostu restoranlar
- ödev olmalı mı olmamalı mı yoksa hiç …
- bursluluk sınavları
- terapötik iletişim
- mekan
- mutfak sanatları akademisi
- kitap
- maşa ve ayı
- woodoy
- pambek
- doğa koleji
- benetton
- pepee
- pepee duvar saati
- lohusa diyalogları
- kışın dikkat edilmesi gerekenler 11
- hariom yoga merkezi
- kalk ve diren
- sütsüz yumurtasız un kurabiyesi
- karikatür evi
- hayat güzeldir
- our planet
- minik
- yaz okulları
- tuvalet eğitimi
- çocuk dostu oteller
- 0-3 yaş oyuncak önerileri
- eğlen bilim
- bilim atölyeleri
- atölye/kurslar
- seramik atölyesi
- yoga dersleri
burun tıkanıklığını çözmek gerekiyor.. bir de odanın nemli olmasına dikkat etmek gerek.
kış günlerinde bebeğin odasını çok sıcak tutmamak, evdeyken üzerini de kat kat giydirmemek gerek. bebekler ilk 6 ay vücut sıcaklıklarını ayarlayamazlar ve kat kat giydirmek, ve odasını çok sıcak tutmak bebeğe yarar değil aksine zarar verir. çok sıcak ortam bebeklerde burun tıkanıklığı gibi bir soruna da yol açar ki bu da bebeklerin kaliteli uyku uyumasını bile engeller.
ben bu konuda başta annem, sonra kayınvalidem, bakıcımız ve diğer tüm aile büyükleri ile çokca tartışmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki biz millet olarak bebekleri kat kat giydirmeyi, evleri hiç havalandırmaksızın aşırı sıcak tutmayı çok seviyoruz. ama inanın bunun bebekler için sadece zararı var:)
ayrıca arkadaşımın doktoru şöyle birsey demişti; Soğuk hava yoktur, kötü giydirilmiş bebek vardır diye.
Yani uygun giydirildiğinde bebekler soğuk havada hasta olmuyorlar aslında
sıcaklığı sabit tutup aşırı sıcaklık farklarından kaçınılmalı
aşırı kat kat giydirmemeli ve terletmemeli terledimi o terlede bekledimi bilkin ki hasta olur hemen soğuk alırlar.
ben,imkiler kış bebekleri olduğu için, üstüne üstelik erken doğduklarından ve minicik olduklarından kimseye öptürmedim. Şehir dışından onları görmeye gelen kuzenlerini dahi odalarına sokmadım. İlk yıl kızanlara, küsenlere rağmen bu kadar hassas davrandım doğrudur. Hiç pişman değilim. minicik bünyeleri antibiyotikle tanıştırmadım. şimdide kışları çok rahat geçiriyoruz.
hastalıklı her türlü ortamdan uzak tutmak. bir kere aksırılan bir odadan hemen çıkartıyordum nilbebek’i ve aksıran kişiyi yaklaştırmıyordum bile.
kışın en dikkat edilesi şey gece oda ısısı ve nemi. kaloriferlerden dolayı evlerdeki hava çok kuruyor ve bu da çocuklarda gece tıkanmalara sebep oluyor..
oğlum ocakta doğdu, kışın en çok sıcaklamış mı, üşüyor mu derdine düşmüştük. yazın güneş ne kadar dertse, kışın da hava sıcaklığı o kadar dert.
kışın mürver çiçeği, ekinezya ve ekstra c vitamini içeren besin takviyeleri çocuklar için iyi olabilir. çinko için de bağışıklık sistemini güçlendirdiği söyleniyor. karides, et, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz, badem gibi gıdalarla çinko alımı desteklenebilir. ben, kış döneminde 9 yaşındaki oğlum için çiğnenebilir balık yağı tabletleri kullanıyorum.