20. yılını kutluyor. 2 oyunla birden kutluyor. bültenleri şöyle: 

KENDİNE AİT BİR ODA

Virginia Woolf’un ölümsüz eseri Kendine Ait Bir Oda, Tiyatro Boyalı Kuş’un mekâna özgü performansıyla Cihangir Performans, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Mısır Apartmanı’ndan sonra Pera Beşiktaş’ta seyirciyle buluşuyor.

Yazan: Virginia Woolf

Çeviri, Sahne Metni ve Reji: Jale Karabekir

Dramaturji: Efsun Pırıl Yeneroğlu, Yeliz Yılmaz Denizer

Oynayanlar: Aslıhan Aydoğan Büyükakgül, Aslıhan Kılıç, Dicle Yılmaz, Gül Şener, Pelin Oruç

Afiş Görseli: Banu Erdoğan

Afiş Tasarım: Özhan Koca

“İstediğiniz kadar kütüphanelerinizi kilitleyin; ne kadar kapınız, ne kadar kilidiniz, ne kadar sürgünüz olursa olsun, zihnimin özgürlüğüne ket vuramazsınız!”
-Virginia Woolf-

Yıl 1928.
Yer İngiltere, kadınlara özel Girton ve Newnsham Üniversitesi.
Bir konuşmacı Virginia Woolf.
Başlık Kadın ve Kurmaca Yazın.
Yıl 2020.
20. Yılını kutlayan Tiyatro Boyalı Kuş’un yorumuyla,
Virginia Woolf’tan “Kendine Ait Bir Oda”.

Virginia Woolf’un ölümsüz eseri Kendine Ait Bir Oda, Tiyatro Boyalı Kuş’un mekâna özgü performansıyla Pera Beşiktaş’ta (ünlü mimar Sarkis Balyan’ın eseri tarihi Makruhyan Okulu’nda) seyirciyle buluşuyor.

Tek perde / 85 dakika

Yer: Pera Beşiktaş

Adres: Sinanpaşa Mahallesi, İlhan Sokak No:35 Beşiktaş-İstanbul

Şubat Tarihleri: 8, 15, 22, 29 Şubat 2020 Cumartesi

Saat: 20.30

Online bilet: biletix 

KOMEDYA 2020

“İki şey aldatmaz asla seni: Aynalar ve maskeler.”

-Marivoux-

Metin ve Reji: Jale Karabekir

Dramaturji: Gonca Katman

Asistanlar: Esra Yavuz, Merve Tokgöz, Yasemin Çolak

Afiş Tasarım: Hilal Bozkurt

Fotoğraf: Gizem Kozanoğlu

Oyuncular: Aslıhan Kılıç, Casandra Evren Loveless, Gül Ersürmeli Yılmaz, Gül Şener, Melis Çalgı, Özlem Yıldırım/Yasemin Çolak, Pelin Oruç, Seda Elhan, Tuğçe Yükselel

Yirminci yılını kutlamaya hazırlanan bir tiyatro topluluğu komedinin gizemini ortaya çıkarmak için yola çıkar. Bu esrarengiz yol onları Aristofanes’in Eşek Arıları/Yargıçlar oyununa götürür; topluluk oyunu sahnelemekte kararlıdır! Gülmenin ardındaki kapıyı aralayan ekip, seyirciyi de Antik Yunan’ın bu çarpıcı oyununun provasına davet ediyor.

Kurmaca ile gerçek arasındaki bu eğlenceli gerilim antik komedya ile günümüz dünyasını bakalım nasıl buluşturacak?

Tek Perde / 75 dakika

Yer: Tatavla Sahne

Adres: Taktaki Yokuşu 2B Cihangir/İstanbul

Şubat Tarihleri: 1 Şubat Cumartesi, 12 Şubat Çarşamba, 21 ve 28 Şubat Cuma

Saat: 20.30

Rezervasyon: 0212 233 52 30

Online bilet: biletix

*****************************

TİYATRO BOYALI KUŞ 20. YIL

2000 yılında kurulan Tiyatro Boyalı Kuş yapılanması, çalışma teknikleri ve özgün teatral biçemiyle bağımsız, alternatif ve profesyonel bir feminist tiyatro olma özelliğiyle bugüne dek Ferhat ile Şirin (2001), Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire (2003), Dış Ses (2004), Böyle Bir Aşk Masalı (2004), Kadınlar Savaşı (2006), Bavullar (2006), Çernobil’den Sesler (2007), Tahterevallide Aşk (2008), Seni Seviyorum Diyecek Kadar Sarhoş? (2010), Ophelia’yı Kim Öldürdü? (2010), Nora/Nûrê (2010), İadesiz Taahhütsüz (2010), İç Ses (2011 ve 2014), Matmazel Julie (2012), Melek (2013), Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet (2017) adlı oyunları sahneledi; Norveç, Ermenistan ve Avusturya’nın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında sahne aldı. Tiyatro Boyalı Kuş’un bu sezon sahnelediği oyunları Kendine Ait Bir Oda (2019) ve Komedya 2020 (2019).

20 yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil kazandırmayı amaçlayan topluluk, kadın bakış açısıyla kendi oyun metinlerini oluşturdu, var olan metinleri feminist açıdan ele aldı. Profesyonel yapımların yanı sıra, Tiyatro Boyalı Kuş iki ayrı alanda daha çalışmalarını sürdürmektedir: Bunlardan birisi oyun metinlerini katılımcıların yazdığı interaktif ve katılımcı bir yöntem olan “Augusto Boal’ın Ezilenlerin Tiyatrosu Tekniği” başta olmak üzere yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları, diğeri ise gönüllü katılımcılarla birlikte ürettikleri ve geç Osmanlı dönemi metinleri inceledikleri “Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu” etkinlikleri.

Tiyatro Boyalı Kuş’un etkinlik ve oyunlarından bazıları hakkında:

Tiyatro Boyalı Kuş, Rus gazeteci Svetlana Aleksiyeviç’in 1986 yılında meydana gelen Çernobil felaketinden on yıl sonra hayatta kalanlarla yaptığı sözlü tarih çalışması “Çernobil’den Sesler” için 2007 yılı boyunca Türkiye’de geniş bir turne yaptı. Akkuyu ve Sinop nükleer santral yapımına karşı nükleer karşıtı harekete destek verdi. Svetlana Aleksiyeviç 2015 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu.

Tiyatro Boyalı Kuş’un ses getiren yapımlarından biri de, mekâna özgü sahnelediği feminist tiyatro yazarı Caryl Churchill’in, iki erkeğin romantik ilişkisini İngiltere ile Amerika’nın politik iş birliğiyle harmanladığı “Seni Seviyorum Diyecek Kadar Sarhoş?” adlı oyunuydu.

Tiyatro Boyalı Kuş, Henrik Ibsen’in 1879 yılında yazdığı ve kadın özgürleşme hareketinin sembolü haline gelen “Bir Bebek Evi (Nora)” ile 2009 yılında Uluslararası İbsen Ödülü’ne layık görüldü. Tiyatro Boyalı Kuş’un Nora/Nûrê adıyla oynadığı bu oyun Türkiye’de ve Norveç’te Kürtçe sahnelendi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali’ne kabul edilen ilk Kürtçe oyun oldu.

August Strindberg’in bazı araştırmacılar tarafından “Bir Bebek Evi” adlı oyuna cevap niteliğinde yazdığı kabul edilen, sınıf-cinsiyet rollerinin çatışmasını konu alan “Matmazel Julie” adlı eserini, 2012 Strindberg yılı kapsamında İstanbul İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle sahneledi.

Ünlü besteci Muhlis Sabahattin Ezgi’nin kızı Melek Kobra’nın sıra dışı hayatını konu alan Melek’i, Rüstem Ertuğ Altınay yazdı, rejiyi Jale Karabekir üstlendi. En ünlü kadın bestecilerden Neveser Kökdeş’in yeğeni, Türkiye ve dünya güzeli Keriman Halis Ece’nin kuzeni, dublaj kralı olarak bilinen Ferdi Tayfur’un eşi, Süreyya Opereti’nin primadonnası ve Gülriz Sururi’nin annesi Suzan Lütfullah’ın en yakın arkadaşı Melek’i ise Yeşim Koçak canlandırdı. 1939 yılında daha 24 yaşında iken tüberküloza yenik düşen Melek Kobra’nın hazin öyküsü döneminin sanat camiasını, kadın sanatçıların çalışma koşullarını; aşkı, yalnızlığı, uyuşturucuyu, veremi ve tiyatroyu seyirciye aktardı.

Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet ise savaş ve barış üzerine, gerçekler ve hayaller üzerine Jale Karabekir’in yazdığı feminist bir tragedyaydı. “Zamanın içinde zaman boyunca yolculuk yapan” Troyalı Kadınlar Korosu, savaşı kadınların gözünden anlattı ve barış hayallerine ulaşabilmek için Kayıp Tablet’in peşine düştü. Oyun içinde yaşamakta olduğumuz bu coğrafyanın hiç eksilmeyen savaşını, şiddetini, acılarını ve göçlerini anlatırken; bu coğrafyanın kadim hikayeleri, bilge kadınlar, Amazonlarla birlikte barış çağrımıza yoldaş oldu..

Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu etkinlikleri çerçevesinde seyirciyle buluşan yapımlar ilk olarak Vatan Yahut Silistre, Şair Evlenmesi gibi Tanzimat dönemi oyunlarını kapsadı. Daha sonra Tiyatro Boyalı Kuş, 1911 yılında Şahabettin Süleyman tarafından kaleme alınan ve Türkiye’de kadın eşcinselliği üzerine yazılmış ilk oyun olan Çıkmaz Sokak’ı sahneledi. Meşrutiyet dönemi üzerine çalışan topluluk Üç Kadın Üç Oyun Üç Mekân başlığıyla mekâna özgü olarak tasarladığı Meşrutiyet dönemi kadın oyun yazarlarından Nezihe Muhittin’in “Vicdanların Emri”, Afife Kemal’in “Gençlere Nasihatlar” ve Mes’adet Bedirhan’ın “Hasbıhal” oyunlarını seyirciyle buluşturdu. Bu etkinlik daha sonra yapılan bazı akademik çalışmalara öncülük etti. Daha sonraki yapımları Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Kadın Erkekleşince” ve Dâr-ül-bedâyî’nin ünlü oyun yazarı İbn-ür Refik Ahmet Nuri Sekizinci’nin “Sekizinci” adlı eserinin Clarisse Pinkola Estés’in Kurtlarla Koşan Kadınlar’daki Mavi Sakal hikayesiyle birlikte okunması takip etti.

ITO (Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu – International Organization of the Theatre of the Oppressed) ve Magdalena Project (Çağdaş Tiyatroda Uluslararası Kadın Ağı – Network of Women in Contemporary Theatre) üyesi olan Tiyatro Boyalı Kuş’un özgün çeviri ve transkripsiyonuyla Bir Bebek Evi (Nora), Matmazel Julie, Çıkmaz Sokak adlı oyun metinleri ile Jale Karabekir’in “Türkiye’de Kadınlarla Ezilenlerin Tiyatrosu: Feminist Bir Metodolojiye Doğru” adlı kitabı Agora Kitaplığı’ndan yayımlandı.

Tiyatro Boyalı Kuş’un kurucusu ve genel sanat yönetmeni Jale Karabekir ayrıca 2014 yılında Direklerarası Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Karabekir 2008 yılında kurulan Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi-Türkiye’nin kurucu üyesidir, ayrıca 2015 yılında Hindistan’da kurulan Jana Sanskriti Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Araştırma Enstitüsü’nün yönetim ekibinde yer almaktadır.

2000 yılında İstanbul’da kurulmuş bir kadın tiyatrosudur.  Türkiye’de kadın bakış açısıyla tiyatro yapma çalışan feminist bir topluluktur. 

adresi: Katip Mustafa Çelebi, İstiklal Cad./neşelik Sok. No:12 D:14, 34433 Beyoğlu/Istanbul 

Telefon: (0212) 245 21 09